Osteocondroza toracică: semne, cauze, diagnostic

Osteocondroza– un set de tulburări distrofice ale cartilajului articular. De obicei, această boală afectează bărbații și femeile peste 30 de ani. Dar recent se găsește chiar și la adolescenți.

În funcție de localizarea leziunilor articulare, există cervicale, toracice și lombare. În cele mai multe cazuri, osteocondroza se manifestă prin dureri severe de spate, cefalee și amețeli.Osteocondroza regiunii toraciceEste mai puțin frecventă decât cea cervicală, dar nu este mai puțin periculoasă din cauza diverselor complicații.

Coloana vertebrală toracală cu semne de osteocondroză

Osteocondroza toracică: ce este?

Cu osteocondroza toracică, în regiunea toracică apar modificări patologice la nivelul coloanei vertebrale. Discurile intervertebrale sunt cel mai adesea afectate. Regiunea toracică nu este la fel de mobilă ca regiunea cervicală, prin urmare simptomele caracteristice ale bolii nu sunt imediat vizibile. Diagnosticul este pus deja în stadiile ulterioare ale bolii.

Tulburările distrofice afectează cartilajul și țesutul conjunctiv al mușchiului, ceea ce provoacă complicații și dă naștere la alte boli grave.

Pacienții sunt obișnuiți să trateze osteocondroza ușor, dar fără tratament în timp util, osteocondroza toracică poate fi periculoasă pentru sănătate. Adesea boala afectează atât coloana cervicală, cât și cea toracală, ceea ce afectează calitatea vieții.

Care sunt gradele?

Tratamentul bolii începe cu stabilirea unui diagnostic și determinarea stadiului acesteia.

 1. La prima etapăoamenii de obicei nu observă nicio modificare, durerea nu apare, dar discurile intervertebrale încep să-și piardă elasticitatea, proeminențe caracteristice apar atunci când discul iese în canalul spinal fără ruperea inelului fibros.
 2. La a doua etapă– boala progresează, apar durere, amețeli și alte simptome neurologice. Discurile intervertebrale sunt și mai puțin elastice; există pericolul de bombare în canalul spinal cu ruperea inelului fibros - se formează o hernie.
 3. La a treia etapădurerea provoacă multe neplăceri și este agravată de apariția unei hernii.
 4. Osteocondroza coloanei toracice îna patra etapăcaracterizate prin simptome neurologice progresive, discurile intervertebrale își pierd complet fermitatea și elasticitatea. Începe distrugerea vertebrelor.
În a doua etapă a osteocondrozei toracice, apar dureri de spate

Este imposibil să se determine osteocondroza prin semne externe, deși adesea însoțește o altă patologie a coloanei vertebrale - scolioza, care se observă la examinarea vizuală.

Care ar putea fi motivele

Cauza tulburărilor care apar la nivelul coloanei vertebrale este alimentația insuficientă a cartilajului și a vertebrelor. Este imposibil de spus exact de ce apare o astfel de defecțiune în funcționarea corpului.Cu toate acestea, există mulți factori care contribuie la aceasta:

 1. Un stil de viață sedentar și, în consecință, mușchii spatelui slabi.
 2. Poziție proastă, postură inconfortabilă.
 3. Diverse leziuni ale spatelui, ridicare necorespunzătoare a greutăților (smucituri de pe podea), activitate fizică grea.
 4. Ridicarea greutăților este o cauză a dezvoltării osteocondrozei coloanei vertebrale toracice
 5. Alte boli ale coloanei vertebrale.
 6. Alimentație inadecvată, lipsa vitaminelor și mineralelor esențiale din dietă, în special calciu, care sunt necesare pentru formarea țesutului osos sănătos.
 7. Sarcina. Adesea, femeile observă semne de osteocondroză a regiunii toracice în timpul sarcinii, când sarcina asupra coloanei vertebrale devine mai mare; în plus, din cauza costurilor suplimentare cu resurse, organismul are adesea lipsă de vitamine și minerale.
 8. Ereditate. Dacă aveți rude care suferă de această boală, probabilitatea de a dezvolta aceasta crește. În acest caz, trebuie să vă faceți griji cu privire la prevenire.

Adesea, atunci când pun un diagnostic, medicii identifică o combinație de factori: munca sedentară, ridicarea frecventă necorespunzătoare a greutăților și o postură proastă.

Simptomele osteocondrozei regiunii toracice

Într-un stadiu incipient, boala nu se manifestă în niciun fel. Adesea, chiar înainte de un sindrom de durere pronunțată apar tulburări neurologice (amețeli, pete în ochi etc. ), pe care pacientul nu le asociază cu probleme de spate. Oamenii încep să suspecteze probleme cu coloana vertebrală atunci când apare durerea. Să luăm în considerare principalele semne ale osteocondrozei toracice:

 1. Durere ascuțită, strângătoare în regiunea toracică superioară, care se agravează după exerciții fizice, muncă grea sau într-o poziție incomodă. Poate fi însoțită de dificultăți de respirație, tuse și probleme de respirație.
 2. Senzație de frig în mâini și picioarefără motiv, amorțeală a membrelor.
 3. Dureri de cap, amețeli, ceață în ochi, vedere încețoșată, senzație de oboseală, lipsă de aer. Când discurile intervertebrale sunt deplasate, terminațiile nervoase și vasele de sânge sunt comprimate, motiv pentru care apar simptome neurologice.

Osteocondroza toracică determină pacienții să simtă durere în zona inimii sau stomacului, ceea ce complică foarte mult diagnosticul bolii.

Acestea sunt principalele semne care indică osteocondroza intervertebrală. Unii pacienți suferă de dureri în tractul gastrointestinal și în inimă, ceea ce duce adesea la un diagnostic incorect. Natura durerii variază, de asemenea. De exemplu, unii pacienți experimentează durere pe termen lung, neacută -dorsalgiesau, dimpotrivă, durere intensă care întărește mușchii și îngreunează respirația -dorsago.

Aceste senzații pot fi resimțite în zona stomacului, pacientul le interpretează greșit și este trimis la examinarea ficatului, pancreasului etc. , fără a bănui că cauza durerii este osteocondroza regiunii toracice. Cu o combinație de mai multe forme de condroză - cervicală și toracică - oamenii se plâng de o senzație de corp străin în gât, care devine pronunțată după efort fizic sau după ce se află într-o poziție inconfortabilă.

Osteocondroza toracică este însoțită de dorsago - durere acută care constrânge mușchii

Complicații

 • În timpul dezvoltării bolii, bolii însoțitoare sunt adăugate bolii principale. Astfel, compresia prelungită a vaselor de sânge în zona coloanei vertebrale duce lala insuficiențe ale sistemului cardiovascular, care în cazuri deosebit de grave poate perturba funcționarea inimii.
 • O altă complicație frecventă, în special atunci când se combină formele toracice și cervicale de osteocondroză, estedistonie vegetativ-vasculară. Comprimarea vaselor de sânge și a terminațiilor nervoase perturbă alimentația adecvată a creierului, drept urmare pacienții suferă de dureri de cap severe pe termen lung, amețeli, o senzație de ceață în ochi și vedere încețoșată. În cazurile avansate, poate apărea leșinul din cauza bolii de spate.
 • Din sistemul nervos posibilatacuri de panica, care apar în timpul stresului psihic sau fizic excesiv, oboselii severe. În aceste momente, pacienții observă bătăi rapide ale inimii și probleme de respirație: este greu să respiri, nu este suficient aer.
 • O altă complicație care provoacă dificultăți nu numai pacienților, ci și medicilor estenevralgie intercostală.Ciupirea rădăcinilor nervoase la nivelul coloanei vertebrale toracice produce un sindrom de durere specific, care amintește de senzațiile asociate bolilor de inimă. Pacienții apelează la medici cu probleme cardiace, ceea ce complică diagnosticul. Această boală însoțește diferite patologii ale coloanei vertebrale, dar, de regulă, simptomele acesteia dispar odată cu începerea tratamentului.

Dacă nu acordați atenție dezvoltării osteocondrozei mamare, atunci după ceva timp va începe să afecteze semnificativ calitatea vieții, să limiteze activitatea și gama de mișcare.

Diagnosticul osteocondrozei coloanei vertebrale toracice folosind CT

Diagnosticare

Medicii sunt împiedicați să pună un diagnostic corect prin varietatea de simptome, din cauza cărora ei suspectează adesea tulburări ale tractului gastrointestinal sau ale sistemului nervos. Pentru a evita greșelile, ortopedii sau neurologii trimit pentru o radiografie a coloanei toracice și adesea se efectuează o scanare RMN sau CT pentru a clarifica diagnosticul.

Pentru a exclude bolile de inimă, pacientului i se face un ECG. Tratamentul este prescris numai după diagnostic.


Tratamentul osteocondrozei regiunii toracice

Din păcate, această boală nu poate fi vindecată. Când apare durerea, modificările care au apărut la nivelul coloanei vertebrale nu pot fi corectate. Cu toate acestea, medicina modernă poate ameliora durerea și, prin urmare, poate îmbunătăți calitatea vieții. Terapia selectată corect și un stil de viață sănătos pot evita exacerbările.

Tratamentul implică mai mulți factori care lucrează împreună. Pentru a ameliora simptomele și pentru a preveni agravarea situației, se folosesc de obicei medicamente și kinetoterapie. Operația este necesară numai dacă se dezvoltă o hernie de disc. Există zeci de tratamente la domiciliu, dar fiecare dintre ele trebuie discutat cu medicul dumneavoastră pentru a nu agrava situația.

Tratament cu medicamente

Medicamente pentru ameliorarea inflamației și ameliorarea durerii în osteocondroza toracică

Medicamentele pentru osteocondroză sunt utilizate pentru a ameliora durerea; în acest scop, se folosesc adesea analgezice antiinflamatorii. În stadiile ulterioare sau în cazurile de exacerbare severă, pacientului i se administrează un bloc anestezic. Pentru a ameliora simptomele neurologice, luați medicamente pentru a îmbunătăți circulația cerebrală.

Fizioterapie

Modalități eficiente fără medicamente de a ameliora durerea și tensiunea din mușchii spatelui: terapie magnetică, terapie cu laser, acupuncturăși așa mai departe. După doar câteva proceduri cu drepturi depline, se va observa un rezultat pozitiv. Utilizați numai după consultarea medicului!

Masaj

Cea mai populară și mai accesibilă metodă de casă. Masajul ameliorează tensiunea musculară, ceea ce ameliorează durerea. Cele mai bune rezultate pot fi obtinute de la specialisti, dar si automasajul zonei gulerului va aduce beneficii. Impactul asupra mușchilor ajută la relaxarea zonei dureroase. Este recomandabil să se efectueze masaj în cursuri.

Terapie cu exerciții fizice

Complexul de tratament pentru osteocondroză include kinetoterapie. Exercițiile moderate întăresc mușchii spatelui, îmbunătățesc flexibilitatea și mobilitatea coloanei vertebrale. Exercițiile fizice regulate vor ajuta la evitarea exacerbărilor bolii sau chiar la întârzierea cu zeci de ani apariția primelor simptome. Mulți medici recomandă metoda medicului, care oferă propriul program pentru a ajuta la combaterea bolilor cu ajutorul unor echipamente de exerciții specializate.

Fiecare metodă de tratament arecontraindicatii, înainte de utilizare, este necesară consultarea unui medic. În plus, cu un efect complex asupra bolii, complexele de vitamine și minerale sunt folosite pentru a restabili o nutriție adecvată a țesutului cartilajului și a articulațiilor.

Ce trebuie făcut în caz de exacerbare a osteocondrozei

O exacerbare a osteocondrozei te ia prin surprindere: trebuie să mergi la muncă, dar spatele nu se îndreaptă, este greu să-ți întorci gâtul și te simți amețit. Apare de obicei ca urmare a unui efort fizic excesiv, fiind într-o poziție incomodă pentru o perioadă lungă de timp (șezând la computer, lucrul în paturile de grădină etc. ). O exacerbare se caracterizează prin dureri severe de spate sau de cap, limitarea mișcării, amețeli sau chiar leșin.

Ce măsuri ar trebui să luați pentru a ameliora aceste simptome? Exercițiile blânde, masajul și somnul în aer curat vă vor ajuta. Durerea severă este tratată cu medicamente. Doar un medic prescrie medicamente! Când utilizați medicamente, ameliorarea are loc în două ore.

Remedii populare

În ciuda disponibilității lor, remediile populare trebuie, de asemenea, folosite cu prudență. Toate sunt menite să scape de durere. Pentru a face acest lucru, utilizați diverse comprese, de exemplu, din cartofi cruzi rasi cu miere. Pasta se aplică pe locul dureros și se înfășoară în folie. Compresa trebuie lăsată câteva ore, de preferință peste noapte, apoi clătită.

Infuzie pe bază de flori de mușețel pentru simptomele osteocondrozei toracice

Pentru ameliorarea simptomelor neurologice și a manifestărilor distoniei vegetativ-vasculare, ajută infuziile de plante calmante: mușețel, melisa, salvie, mentă, frunze de lingonberry.

Există contraindicații, este necesar să consultați un specialist.

Când luptați cu osteocondroza, doar un set de proceduri va ajuta: alimentație adecvată, kinetoterapie, masaj, evitarea activității fizice excesive și un stil de viață activ. Dacă boala s-a făcut simțită, atunci nu va fi posibil să scăpați complet de ea, dar este posibil să aduceți boala într-o stare de remisie pe termen lung.