Coxartroza: artroza articulației șoldului

Durerea și rigiditatea mișcării din cauza artrozei articulației șoldului la o femeie în vârstă

Artroza articulației șoldului sau coxartroza este un proces degenerativ cronic, lent, în articulația capului femurului și a acetabulului osului pelvin. Cu această boală, țesuturile osoase și cartilajului sunt deformate, ceea ce, pe măsură ce progresează, duce la limitarea semnificativă a mișcărilor la nivelul piciorului și a dizabilității. Toate componentele articulației sunt implicate în proces: oase, capsule articulare care le acoperă, cartilaj, ligamente, mușchi. Simptomele și tratamentul artrozei articulației șoldului (coxartroză) variază de la persoană la persoană; boala apare de obicei la persoanele de vârstă mijlocie și la persoanele în vârstă, deși astfel de modificări se pot dezvolta după 20 de ani.

Principalele semne ale artrozei articulației șoldului (coxartroza) sunt durerea și rigiditatea mișcării. Cel mai adesea, dezvoltarea sa este precedată de leziuni, precum și de patologii articulare de natură inflamatorie și neinflamatoare. Coxartroza este una dintre cele mai frecvente artroze, care este asociată cu o sarcină semnificativă asupra articulației șoldului.

În dezvoltarea sa, boala trece prin mai multe etape. În stadiile incipiente, coxartroza poate fi tratată conservator, dar pe măsură ce procesul progresează, numai tratamentul chirurgical este eficient. Prin urmare, nu ar trebui să întârziați să vizitați un specialist și să vă înscrieți pentru o consultație. În clinici puteți fi supus unei examinări și puteți primi un tratament conservator.

Cauze

Coxartroza articulației șoldului poate fi primară sau secundară, adică apare pe fundalul oricărei boli a sistemului musculo-scheletic sau leziuni. Să luăm în considerare mai detaliat factorii care influențează dezvoltarea sau conduc la coxartroza articulației șoldului.

 • Exogen- sunt factori de mediu: activitate fizică grea, consecințele leziunilor majore - fracturi, luxații, rupturi de ligamente, condiții de lucru nefavorabile asociate cu ridicarea greutăților, șederea prelungită.
 • Endogen— acestea sunt boli cronice infecțio-inflamatorii și autoimune: artrită reumatoidă, reactivă, psoriazică. La fel și tulburări metabolice: gută, diabet.
 • Boli congenitale.Displazia (formarea afectată a articulațiilor) și osteocondropatia (malnutriția structurilor articulare cu necroză ulterioară, distrugerea osoasă) pot duce, de asemenea, la coxartroză. De exemplu, luxația congenitală a șoldului, necroza aseptică a capului femural - boala Perthes.
 • Predispozitie geneticaprovoacă adesea coxartroză a articulațiilor șoldului. Aceasta include o mutație a genei procolagenului de tip II.
 • Vârsta în vârstă.Mai des, dezvoltarea coxartrozei articulației șoldului se datorează modificărilor inevitabile legate de vârstă.
 • Podea. Se crede că osteoartrita apare mai des la femei decât la bărbați. Acest lucru se datorează influenței estrogenului hormonilor sexuali feminini asupra metabolismului mineral și a densității osoase.
 • Greutate corporală în exces.Există o relație directă între excesul de greutate corporală și apariția artrozei. Cu cât greutatea corporală este mai mare, cu atât este mai probabil să se dezvolte artroza articulației șoldului, deoarece excesul de țesut adipos crește sarcina asupra articulațiilor, iar țesutul adipos produce substanțe proinflamatorii care dăunează țesutului cartilajului.
 • Sporturi profesionalepoate provoca dezvoltarea coxartrozei din cauza stresului excesiv asupra articulațiilor și a leziunilor frecvente. Sporturile potențial periculoase includ ridicarea greutăților, parașutismul și acrobația.

Sub influența acestor factori, în cavitatea articulară apar treptat modificări la nivel celular: procesele de degradare încep să prevaleze asupra proceselor de sinteză, metabolismul se modifică, volumul de lichid articular care hrănește țesutul cartilajului scade, iar cartilajul devine mai subțire. Ca rezultat, articulația „se usucă" și scade în volum. De-a lungul marginilor suprafețelor articulare ale oaselor, apar creșteri osoase - osteofite, care reduc intervalul de mișcare a articulației și, prin urmare, reduc sarcina asupra acesteia.

Simptome

Cât de repede se dezvoltă artroza articulației șoldului (coxartroza)? Simptomele cresc treptat și, în primele etape, o persoană poate să nu le acorde atenția cuvenită și să le noteze ca oboseală. Acest lucru este periculos, deoarece este la începutul procesului degenerativ că tratamentul aduce un efect mai mare.

Primele simptome clinice ale coxartrozei sunt durerea, amplitudinea limitată de mișcare cauzată de spasmul muscular.

Durerea poate varia ca intensitate și durată. La început, senzațiile neplăcute sunt ușoare și de scurtă durată. Factorul provocator pentru apariția lor este mersul prelungit sau activitatea fizică intensă.

Limitarea mobilității articulațiilor apare din cauza durerii severe. Mersul pacientului se modifică: fesele ies în spate, corpul se aplecă înainte când transferă greutatea pe partea rănită, iar persoana șchiopătează.

Este posibilă și umflarea în zona articulației, care este de obicei invizibilă din cauza stratului de mușchi și grăsime, scărșăminte în articulații la mișcare, scurtarea funcțională a membrului inferior.

Prezența anumitor semne și severitatea lor depinde de stadiul coxartrozei. Există 4 stadii clinice și diagnostice ale coxartrozei, care sunt determinate de gradul de deteriorare a cartilajului articular:

 • Coxartroza gradul Icaracterizată prin durere asimptomatică sau periodică care apare numai după o activitate fizică intensă, cum ar fi alergarea sau mersul lung. Durerea este localizată în zona articulațiilor, răspândindu-se mai rar la toată coapsa și chiar la genunchi. După odihnă, de obicei, dispare. Nu există modificări la radiografia articulației șoldului sau există o ușoară îngustare a spațiului articular. RMN-ul dezvăluie semne de eterogenitate a țesutului cartilajului.
 • Pentru coxartroza de 2 gradedurerea devine mai intensă, apare cu puțină activitate fizică și uneori în repaus și poate radia în zona coapsei și a zonei inghinale. Schiopătarea apare după un efort fizic semnificativ. Gama de mișcare a articulației scade: abducția și rotația spre interior a șoldului sunt limitate. Fotografiile cu raze X relevă o îngustare neuniformă clară a spațiului articular și osteofite izolate - creșteri ale țesutului osos - de-a lungul marginii cavității glenoide. Un RMN în stadiul 2 al coxartrozei evidențiază eroziuni și fisuri evidente ale cartilajului cu subțierea acestuia cu mai puțin de jumătate.
 • Pentru coxartroza de gradul IIIdurerea devine constantă și deseori deranjează pacienții în timpul somnului. Mersul este dificil, ceea ce obligă pacientul să ia o poziție forțată a corpului, mizând pe un picior sănătos sau un baston. Gama de mișcare în articulație este puternic limitată. Pe radiografii, spațiul articular este practic absent, iar pe suprafețele osoase s-au format mai multe osteofite. RMN-ul arată distrugerea a mai mult de jumătate din volumul țesutului cartilajului. Cu toate acestea, a treia etapă poate fi încă tratată conservator.
 • Stadiul 4 de artroză a articulației șoldului (coxartroză)caracterizată prin pierderea semnificativă a funcției articulare. Doare tot piciorul: articulație, inghinala, regiunea fesieră, șold, genunchi, gleznă. Picioarele plate se dezvoltă, piciorul se scurtează, iar mușchii acestuia se atrofiază. Pe radiografie: multiple osteofite mari, spațiul articular este absent sau îngustat la minimum. Etapa 4 nu este supusă unui tratament conservator; se efectuează protecția șoldului. Operația reduce durerea, îmbunătățește funcționarea piciorului și calitatea vieții pacientului.

Diagnosticul de artroză a articulației șoldului

Baza diagnosticului de artroză a articulației șoldului este o consultare inițială cu un specialist. Medicul clarifică plângerile: unde este localizată durerea, când și de ce apare, unde se duce, ce o reduce și o intensifică, ce o provoacă. Apoi este necesară o inspecție vizuală, palpare, evaluare a mersului și sunt efectuate teste speciale pentru a detecta disfuncția articulației.

Diagnosticul de coxartroză se face pe baza semnelor clinice și a datelor din studii instrumentale suplimentare, principala dintre acestea fiind radiografia articulației. Nu există semne de laborator caracteristice pentru diagnosticul de artroză, cu toate acestea, poate fi necesar un test de sânge clinic pentru diagnosticul diferențial al coxartrozei și al artritei. În acest caz, specialistul va ține cont de nivelul de leucocite, VSH, proteina C reactivă și acid uric.

Dintre metodele instrumentale de diagnosticare a artrozei articulațiilor șoldului, radiografia este în general suficientă. Acesta este un studiu accesibil care relevă modificări caracteristice coxartrozei: îngustarea spațiului articular, osteofite, eroziune și ulcerație a suprafeței cartilajului, chisturi. Razele X ale pacienților cu coxartroză pot dezvălui, de asemenea, modificări care indică traumatisme.

CT și RMN pot fi utilizate ca alte metode instrumentale de diagnostic. Tomografia computerizată permite un studiu mai detaliat al modificărilor patologice ale structurilor osoase, iar imagistica prin rezonanță magnetică oferă posibilitatea de a evalua tulburările țesuturilor moi.

La ce medic ar trebui sa ma adresez?

Această patologie este tratată de traumatologi ortopedici. Dar, în funcție de natura și evoluția bolii, pot fi necesare consultații cu alți specialiști:

 • chirurgul să excludă patologia chirurgicală care necesită intervenție chirurgicală;
 • ftiziatru pentru a exclude tuberculoza osoasa;
 • oncolog pentru a exclude neoplasmele maligne;
 • endocrinolog pentru tulburări metabolice concomitente;
 • un neurolog, dacă există o suspiciune de comprimare a rădăcinilor nervilor spinali de către o hernie intervertebrală a coloanei vertebrale lombosacrale.

Tratament

Alegerea metodei de tratament depinde de stadiul bolii. Pentru a trata artroza bilaterală de gradul 1 a articulației șoldului (coxartroza), este adesea suficient să vă schimbați stilul de viață și să creșteți activitatea fizică. În etapa 2, se utilizează un tratament conservator, care include medicamente și proceduri fizioterapeutice. Etapa 3 este mai puțin tratabilă, dar intervenția chirurgicală poate fi totuși evitată, ceea ce nu se poate spune despre stadiul 4. Scopul tratamentului conservator este de a îmbunătăți calitatea vieții, precum și de a opri sau încetini rata de dezvoltare a modificărilor degenerative ale articulației.

Terapia medicamentosă pentru coxartroză include medicamente care reduc simptomele bolii. Acestea sunt medicamente antiinflamatoare nesteroidiene care sunt utilizate pe termen scurt pentru a calma durerea și inflamația. Corticosteroizii și relaxanții musculari sunt uneori utilizați pentru a calma durerea severă și tensiunea musculară.

Terapia non-medicamentală include:

 • Reducerea sarcinii asupra articulației șoldului.În funcție de situație, pacientul poate fi sfătuit să reducă greutatea corporală, să creeze un sprijin suplimentar și să transfere greutatea corporală într-un baston sau cârje.
 • Exercițiu terapeutic.Un set de exerciții selectat corespunzător ajută la îmbunătățirea mobilității articulațiilor, la reducerea durerii și, de asemenea, la prevenirea atrofiei musculare.
 • Metode fizioterapeutice de tratament.Pentru coxartroza articulației șoldului, sunt prescrise cursuri: terapie magnetică, terapie cu laser, terapie cu unde de șoc.
 • Terapia PRP.Metoda implică introducerea propriei plasme de sânge în articulație, ceea ce ajută la ameliorarea durerii, a inflamației și la îmbunătățirea refacerii țesutului articular deteriorat.
 • Kinesio taping.Aceasta este aplicarea de benzi adezive speciale pe piele, care ușurează sarcina asupra îmbinării.
 • acupunctura.O metodă bazată pe introducerea de ace sterile în puncte biologic active. Calmează eficient durerea și relaxează mușchii din jurul articulației.

Pentru fiecare pacient, medicii dezvoltă un curs individual de tratament, care poate include diferite metode în funcție de severitatea simptomelor, stadiul bolii, vârstă și starea de sănătate. O abordare integrată a tratamentului garantează o eficacitate ridicată a procedurilor și o recuperare rapidă; terapia medicamentoasă singură poate să nu dea rezultatul așteptat.

Protecția șoldului este utilizată în cazurile severe ale bolii, când durerea nu poate fi eliminată și mobilitatea articulațiilor este semnificativ limitată.

Consecințe

Modificările patologice ale articulației pot duce la:

 • Subluxația și luxația articulației șoldului. În acest caz, mișcările la nivelul piciorului sunt puternic limitate, apare durerea severă, spitalizarea în secția de traumatologie și, uneori, este necesară intervenția chirurgicală.
 • Procese inflamatorii locale: bursita si tendovaginita.
 • Comprimarea nervului sciatic de către osteofite mari, care este însoțită de durere severă, fulgerătoare de-a lungul spatelui piciorului.
 • Anchiloza este imobilitatea completă a articulației, reducând semnificativ calitatea vieții pacientului.
 • Scăderea activității fizice, durere constantă și mobilitate articulară limitată. În viitor, acest lucru duce la obezitate și depresie.
 • Boli ale stomacului și inimii dacă luați medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru o lungă perioadă de timp și des.

Prevenirea

Pentru o viață confortabilă și de înaltă calitate fără coxartroză, trebuie să respectați următoarele recomandări:

 • Vizitați prompt un medic dacă aveți dureri în articulația șoldului.
 • Aveți grijă atunci când practicați sporturi intense, efectuați activități fizice casnice și de muncă și ridicați obiecte grele.
 • Controlați greutatea corporală printr-o dietă echilibrată și activitate fizică regulată.
 • Evitați munca fizică grea și suprasolicitarea sportivă. Este o activitate fizică moderată care îmbunătățește starea articulației, îi menține mobilitatea normală și reduce sarcina asupra altor articulații.

rezumat

 1. Coxartroza este una dintre cele mai frecvente artroze, care este cauzată de o sarcină semnificativă asupra articulației șoldului.
 2. Principalele semne ale artrozei articulației șoldului (coxartroza) sunt durerea și rigiditatea mișcării.
 3. Există 4 grade de coxartroză, 1-2 sunt susceptibile de tratament conservator, 3-4 - chirurgical. Cu toate acestea, cu stadiul 3, intervenția chirurgicală poate fi totuși evitată dacă urmați toate recomandările medicului.
 4. Specialiștii folosesc o abordare integrată a tratamentului coxartrozei, care include medicamente, fizioterapie, terapie manuală, corecție nutrițională și activitate fizică.